Hvordan ble ulven egentlig til så mange ulike hundetyper?

wolfdog
Foto: Google (“Wolf to dog”)

Det kan være rart å tenke på hvordan ulven kan ha utviklet seg til hunden, og hvordan hunden har blitt til så mange forskjellige typer, størrelser, fasonger og pelsvarianter. Mange av svarene for hvordan tamhunden er blitt som den er blitt kan nok finnes i det såkalte “Sølvreveksperimentet” eller “The Silver Fox Experiment”, Sølvreveksperimentet fra Russland av Dmitry Belyaev som startet på 1950-tallet.

Silver (Red) Fox standing on a small hill - CA
Sølvrev. Foto: themysterioussilverfox.weebly.com/

Sølvrev er en fargevariant av rødrev populær til bruk i pelsdyroppdrett. Forsøket gikk ut på å selektere sølvrev etter tamhet. Opprinnelsen til prosjektet sies å være problemer med å håndtere revene i oppdrett, og at det å avle på tammere dyr skulle være løsningen på dette problemet. Men prosjektet gikk mye lengere enn dette da det fikk veldig interessante resultater som jeg skal snakke mer om nå. Prosjektet foregår fortsatt den dag i dag, selv om de til tider har hatt problemer med å få nok penger til å drive, så holder de på enda.

Måten de gikk frem på for å avle tammere dyr, var å teste revenes reaksjon på mennesker ved å ta en falsk hånd inn i buret til reven.

Revene ble da kategorisert i ulike kategorier etter hvordan de oppførte seg mot hånden eller mot mennesker (en handler). Noen var aggressive, noen var unnvikende og redde, noen var passive, mens noen var nyskjerrige.

Dyrene som ikke viste aggressivitet eller redsel ble avlet videre på. Etterhvert ble flere og flere rever mer nyskjerrige og lot seg håndtere av mennesker. Disse ble kategorisert i 4 kategorier:

  • Kategori I: Reven viker unna eller biter handler, men kan kanskje tillate seg å bli håndmatet.
  • Kategori II: Reven tolererer å bli tatt på/klappet, biter sjeldent handler. Reven er likevel ikke kontaktsøkende ovenfor mennesker.
  • Kategori III: Reven vil noen ganger vifte med halen og tigge om oppmerksomhet når den ser et menneske.
  • Kategori IE (Domestisert Elite): Reven snuser på og slikker handler med oppriktig nyskjerrighet innen den er blitt en måned gammel.

Kategori IE ble dannet først etter andre generasjon med rever. I dag er 70-80% av revene i prosjektet kategori IE. Les mer om det her.

Dyrene ble altså født nyskjerrige og glade i mennesker uten å ha blitt temmet på forhånd!

For å være sikre på at det var gener som gjorde jobben her og ikke at de ble temmet / vant med mennesker så gjorde de også en “kryssvalidering”.

De avlet nemlig en “negativlinje”, altså en del av revene ble avlet for å være mest mulig aggressive og mislikende ovenfor mennesker.

Det de gjorde var å overføre embryo, altså befruktede eggceller, fra tamlinja til aggressivlinja og motsatt. Tamme mødre fødte valper fra aggressivlinja og aggressive mødre fødte valper fra tamlinja. Resultatet var slik, at valpene fra tamlinja fortsatte å være nyskjerrige på mennesker selv om moren var aggressiv! og valper fra aggressivlinja var også aggressive eller unnvikende selv om mora var tam.

Dette viser veldig tydelig at atferd er noe som nedarves i genene og er veldig interessante resultater i seg selv. Men det som var enda mer utrolig, og som også forteller mye om hvordan ulven endte opp som hunden vi ser i dag, er en uventet effekt som kom av denne avlen for tamhet. Revene begynte nemlig å få nye farger og tegninger. Det kom rever som var hvite med svarte flekker, rever med krøllet hale, og nedoverører! Akkurat som vi ser på hunder i dag. Noen av revene begynte til og med å bjeffe og legge seg på rygg!

georgian_white_russian_domesticated_red_fox
“Georian white” Russian domesticated fox By Kayfedewa at English Wikipedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46898744
862285
Domesticatedsilverfox. weebly.com

Hvorfor skjer dette? Hvordan er tamhet knyttet til farger? Og hva skjer egentlig i kroppen når man avler for tamhet?

I vill tilstand vil en revevalp ha en sosialiseringsperiode på ca. 6 uker. I denne perioden vil den kunne temmes av mennesker og bli menneskevandt. Alle kjenner jo til ville dyr som har blitt fôret opp av mennesker og blitt tamme. Men selve det å domestisere et dyr, slik som vi har gjort med hunder, katter, hester, kuer, sauer og griser – det er at de er omtrent født tamme og tilvendt mennesker. Men også et domestisert dyr som aldri har sett ett menneske som liten, vil frykte mennesker som stor. Alle domestiserte dyr har også denne sosialiseringsperioden.
Det som skjedde da russerene begnte å velge ut tammere dyr, var at denne sosialiseringsperioden ble forlenget fra 6 til 9 uker. Denne instinktive redselen som oppstår etter sosialiseringsperioden er kontrollert av et hormon som heter “corticosteroid”. Tamme rever har mindre av dette hormonet, og har derfor mindre innstinktiv frykt.

Men hvorfor påvirker dette utseendet til reven?
Antakelig er dette fordi genene for regulering av hormoner, og genene for farge, ligger i nærheten av hverandre på DNAet hos de fleste arter og har liknende mekanismer.

9810433.jpg

Foto: Baptista, Fernando G., Marguerite B. Hunsiker, and Lyudmila N. Trut. MAKING FRIENDS. Digital Image. National Geographic. Web. 3 May 2011

Som dere kan se på bildene ovenfor så tok det ikke mange generasjoner før revene var tamme. Omtrent 6 generasjoner tok det å få frem tamme dyr. Men det er ikke før de videre generasjonene, opp til 15ende generasjon, at revene viser ulike morfologiske / kroppslige og utseendemessige endringer som nye farger, “floppy ører”, krøllet og kortere hale.

Det er lett å tenke at ulven kan ha hatt en liknende utviklinig. Først har den mistet frykten for mennesker, deretter har den aktivt oppsøkt mennesker, og etter flere generasjoner som tamdyr, kanskje hjulpet mennesker med vokting og jakting, har det spontant oppstått ulver med forskjellige nye utseender. Slik vi mennesker er bygget, har vi en tendens til å ønske oss ting som er sjeldne, som ingen andre har. Derfor har nok disse ulvene med ulike farger og fasonger blitt tatt vare på og fortsatt og utvikle seg i ulike retninger. Gi dette noen tusen generasjoner – og “Vipps”, har vi fått så mange ulike typer hunder at det er rart å tenke seg at det faktisk er samme art og har samme utgangspunkt.

Har du, sånn som jeg, veldig lyst på en tam rev etter å ha lest dette? Tenkt deg om et par tre-fire-fem-hundre ganger først 🙂 Selv om reven er kontaktsøkende og ikke er redde, så er de visstnok ikke så gøye å ha i hus, da de ikke er renslige, tygger på alt og krever veldig mye aktivisering og oppfølging.

 

Er du interessert i å lese mer om dette langvarie prosjektet / eksperimentet, kan du se video fra BBC som forklarer eksperimentet under, eller lese om eksperimentet her og her og her og her (engelske tekster).


Skrevet av: Maria Kjetså, PhD-kandidat i husdyravl og genetikk.

Published by Maria

Dyreelsker og Doktorgrads-student innen husdyravl- og genetikk Animal lover and PhD-student in animal genetics and breeding

One thought on “Hvordan ble ulven egentlig til så mange ulike hundetyper?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: